Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Etusivu » Etelä-Karjalan pelastuslaitos mukana kv-pelastustoiminnan resurssien tehokkaammassa hyödyntämisessä
Ajankohtaista

Etelä-Karjalan pelastuslaitos mukana kv-pelastustoiminnan resurssien tehokkaammassa hyödyntämisessä

(7.7.2018)

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella on kuusi kansainvälisen koulutuksen saanutta henkilöä – osaaminen halutaan nyt myös laajempaan käyttöön

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen henkilökuntaa osallistuu tällä viikolla Kuopiossa harjoitukseen, jossa kehitetään kansainvälisen pelastustoiminnan resurssien hyödyntämistä myös kotimaassa. Kriisinhallintakeskus hallinnoi kansainväliseen toimintaan tarkoitettuja raskasta rauniopelastusmuodostelmaa ja teknisen tuen tiimiä. Näitä resursseja on tarkoitus jatkossa hyödyntää entistä tehokkaammin myös kotimaisissa onnettomuuksissa, esimerkiksi rakennussortumissa.

Kansainvälinen rauniopelastusmuodostelma koostuu suomalaisilla pelastuslaitoksilla työskentelevistä ammattilaisista. Muodostelmassa opittuja tietoja ja taitoja on mahdollista hyödyntää myös kotimaan onnettomuuksissa, mutta asiantuntijoiden käyttöön tarvitaan tehokkaampia toimintamalleja.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella työskentelee tällä hetkellä kuusi kansainvälisen koulutuksen saanutta henkilöä. Näillä henkilöillä on normaalia laajempi osaaminen esimerkiksi sortumaonnettomuuksissa toimimiseen. Valmiuspäällikkö Joni Henttu kertoo, että vastaavia asiantuntijoita on nyt kartoitettu verkostoksi myös laajemmalta alueelta. - Itä- ja Keski-Suomesta koottuun asiantuntijaverkostoon kuuluu kolmekymmentäkaksi henkilöä kuudelta eri pelastuslaitokselta. Nämä henkilöt ovat erikoistuneet esimerkiksi johtamiseen, sortumien tiedusteluun, rakenteiden tukemiseen, uhrien etsintään tai vaativaan köysityöskentelyyn, Henttu kertoo.

Valmiuspäällikkö Hentun mukaan Kuopion harjoitus on antanut hyvän mahdollisuuden testata kehitteillä olevaa toimintamallia asiantuntijoiden hyödyntämiseksi laajassa rakennussortumatilanteessa yli pelastuslaitosten rajojen. - Olemme löytäneet hyviä kehittämiskohteita esimerkiksi hälyttämisjärjestelyihin liittyen. Jo nyt valmius vastata tämän tyyppisiin tehtäviin on parantunut, Henttu kertoo.

Pelastusopiston harjoitusalueella ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksella 13.–15.6. järjestettävään harjoitukseen osallistuvat Etelä-Karjalan lisäksi myös Kymenlaakson, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokset. Harjoitus liittyy Palosuojelurahaston rahoittamaan hankkeeseen. Hankkeesta ja harjoituksesta löytyy lisätietoa Kriisinhallintakeskuksen tiedotteesta:

https://www.cmcfinland.fi/kriisinhallintakeskuksen-hanke-parantaa-pelastusviranomaisten-toimintaa-kotimaassa-harjoitus-kuopiossa/

Lisätietoa:

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Joni Henttu, puh. 05 616 7011


Kuva harjoituksen kenttäosuudesta 14.6.2018 Pelastusopiston harjoitusalueella. Kuvan on ottanut Ville Ruokonen.

Kvpelastus.jpg