Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Etusivu » Luumäellä pilotoitiin syksyllä uusi häiriötilanteen palvelumalli – keväällä vuorossa Lappeenranta
Ajankohtaista

Luumäellä pilotoitiin syksyllä uusi häiriötilanteen palvelumalli – keväällä vuorossa Lappeenranta

(30.1.2019)

Etelä-Karjalassa on kehitetty uudenlaista palvelumallia, joka kokoaa yhteen viranomaisten ja kansalaisten palvelut asukkaiden saataville häiriötilanteen aikana.

Ensimmäinen alueellinen valmiuskeskus koeponnistettiin marraskuun 2018 lopussa Luumäen Taavetissa osana alueellista EKA18 –valmiusharjoitusta. Harjoituksessa Luumäelle kuvattiin pitkäkestoinen, vuorokausia kestävä sähkökatkos joka vaikuttaisi merkittävästi asukkaiden elämään. Asuntojen kylmetessä, puhelinliikenteen katketessa ja kauppojen sulkiessa ovensa asukkaat tarvitsisivat monenlaista apua.

Taavetin kirjastolle perustettuun valmiuskeskukseen kokoontuivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Luumäen kunta, Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Suomen Punainen risti, Martat, Pelastakaa Lapset Ry ja Kirkon henkinen huolto tarjoamaan apuaan.

Harjoitukseen osallistui yhteensä noin 70 henkilöä. Järjestöjen lisäksi valmiuskeskuksessa apuna toimivat myös tehtävään erikseen koulutetut luumäkeläiset vapaaehtoiset. ”Asiakkaina” harjoituksessa esittivät itseään asukkaat eri puolilta Luumäkeä ja sen ulkopuoleltakin.

Häiriötilanteessa on järkevää, että kaikki palvelut löytyvät yhdestä pisteestä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen kertoo, että alueellisen valmiuskeskuksen pilotointi onnistui erinomaisesti.
– Häiriötilanteessa on järkevää keskittää kaikkien viranomaisten ja järjestöjen palvelut samaan paikkaan. Näin asukkaiden ei tarvitse etsiä apua useasta eri osoitteesta haastavassa tilanteessa.

Taavetin kirjasto valikoitui harjoituspaikaksi sen vuoksi, että kirjastolla voidaan käyttää varavoimakonetta. Luumäen kunnan tekninen osasto järjesti tilaan varavoiman, jotta sähköä ja lämpöä olisi saatavilla myös muiden tilojen kylmetessä.

Valmiuskeskus1.jpg

Asukkaille valmiuskeskuksessa tarjottiin perustarpeiden täyttämistä, kuten Marttojen tekemää iltapalaa. Paikalla oli myös Etelä-Karjalan sosiaalipäivystys, Eksoten palveluohjaus ja Luumäen kotihoidon työntekijöitä tuomassa sosiaali- ja terveydenhuollon tehostetut palvelut alueen asukkaiden käyttöön.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos järjesti paikan päälle yhteydet hätäkeskukseen, pelastuslaitoksen johtokeskukseen ja sateliittipuhelimien kautta myös sähkökatkosalueen ulkopuolelle.

Valmiuskeskus2.jpg

Punainen Risti ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttoivat asukkaita monipuolisesti kunkin tarpeen mukaan. Kirkon henkinen huolto tarjosi henkistä tukea, ja Pelastakaa Lapset ry:n lapsiystävällisessä tilassa pääsivät nuorimmat turvalliseen ympäristöön leikkimään siksi aikaa kun aikuiset hoitivat omia asioitaan.

Kristiina Kapulainen Eksotesta kertoo, että vapaaehtoisten rooli viranomaisten apuna on merkittävä sekä häiriötilanteen aikana että siihen varautumisessa. – Järjestöihin kuuluvien vapaaehtoisten lisäksi saimme mukaan myös luumäkeläisiä asukkaita niin valmiuskeskukseen avuksi kuin myös harjoitukseen asukkaiksikin. Oli upeaa nähdä, miten innokkaasti kaikki toimijat lähtivät mukaan. Harjoituksessa oli upea henki, ja myös ”asiakkaat” esittivät roolinsa täysillä.

Alueellisten valmiuskeskusten malli laajennetaan koko Etelä-Karjalaan

Etelä-Karjalassa jatketaan alueellisten valmiuskeskusten koulutusta ja harjoittelua nyt myös muissa kunnissa. Seuraavana vuorossa on Lappeenranta, jossa valmiuskeskusten perustamiseen liittyvä koulutus ja harjoittelu alkaa helmikuussa 2019.

- Tarvitsemme runsaasti vapaaehtoisia mukaan myös Lappeenrannan harjoitteluun, joten toivotamme kaikki tervetulleeksi tekemään yhteistä turvallisuutta! Vapaaehtoisten ensimmäinen koulutustilaisuus järjestetään lauantaina 16.2 ja ilmoittautua mukaan voivat kaikki asiasta kiinnostuneet, Kapulainen kertoo.

Ilmoittaudu mukaan Lappeenrannan koulutukseen täällä: https://www.lyyti.fi/reg/Valmiuskeskuskoulutus_9189

Lisätiedot:

Viestintäpäällikkö Johanna Franzén Johanna
Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Puh. 05 616 7004
johanna.franzen@ekpelastuslaitos.fi

Valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote
Puh. 040 651 1791
kristiina.kapulainen@eksote.fi