Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Etusivu » Paloturvallisuuden omavalvontaan valituille postia pelastuslaitokselta
Ajankohtaista

Paloturvallisuuden omavalvontaan valituille postia pelastuslaitokselta

(10.7.2018)

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on käynnistänyt asuin- ja vapaa-ajan rakennusten paloturvallisuuden omavalvonnan vuoden 2018 valvonta-alueilla. Valvonta-alueita on Etelä-Karjalassa tänä vuonna jokaisen kunnan alueella: Lappeenrannassa, Imatralla, Luumäellä, Rautjärvellä, Ruokolahdella, Savitaipaleella, Lemillä ja Taipalsaarella.

Omavalvonnan tavoitteena on tukea asukkaiden omaa toimintaa paloturvallisuuden parantamisessa. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Simo Viholainen kertoo, että omavalvontamenettelyä on käytetty Etelä-Karjalassa vuodesta 2012 alkaen. - Omavalvonta kohdistuu vuosittain vaihtuville alueille, ja se käsittää noin kymmenen prosenttia koko asuin- ja vapaa-ajan asuntojen rakennuskannasta. Yhteen kiinteistöön omavalvonta kohdistuu siis noin kymmenen vuoden välein.

Pelastuslaitos lähettää kesäkuun aikana omavalvontaan valittujen vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille postitse omavalvontalomakkeen. Vakituisessa asuinkäytössä oleviin kiinteistöihin postitus tehdään syys-lokakuun aikana. Omavalvontalomakkeen avulla asukas tarkastaa itse asuinympäristönsä ja toimintatapojensa turvallisuuden. Tarkistuksen aikana käydään läpi kiinteistön paloturvallisuusjärjestelyitä sekä sisällä että ulkona. Omavalvontalomake palautetaan pelastuslaitokselle materiaalien mukana toimitetussa vastauskuoressa. Toinen osa jää dokumentiksi kiinteistöön.

Viholainen korostaa, että mikäli lomake kolahtaa postiluukusta, on omavalvonta osoitetussa kiinteistössä suoritettava. Palautetun lomakkeen perusteella pelastuslaitos arvioi mahdollisen jälkivalvonnan, esimerkiksi palotarkastuksen tai neuvonnan tarpeen. Palotarkastuksia voidaan kohdistaa myös kohteisiin, missä ei ole ilmoitettu olevan puutteita. Lisäksi sellaisiin kiinteistöihin, jotka eivät ole vastanneet omavalvontaan määräajan kuluessa suoritetaan palotarkastuksia.
– Mikäli omavalvonnan tekemisessä on vaikeuksia tai muuten asiassa kysyttävää, voi aina ottaa yhteyttä pelastuslaitoksen neuvontapuhelimeen tai sähköpostiin, Viholainen lupaa. Pelastuslaitoksen neuvontapuhelin opastaa virka-aikana numerossa 05-6167020 ja neuvontaa saa myös sähköpostiosoitteesta neuvonta@ekpelastuslaitos.fi.

Jos kiinteistössä tulee omavalvontalomakkeen perusteella suorittaa palotarkastus, se on asukkaalle maksuton. Mikäli omavalvontalomake jää ilman hyväksyttävää perusteltua syytä kokonaan palauttamatta, on Etelä-Karjalan pelastuslautakunta määrännyt siitä seuraavan valvontakäynnin maksulliseksi. Valvontamaksun suuruus on silloin asukkaalle 52 €.

Vuoden 2018 omavalvonta-alueet ovat tarkasteltavissa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen verkkosivuilla osoitteessa: www.ekpelastuslaitos.fi


Lisätiedot ja neuvonta omavalvontatarkastusten osalta:

Neuvontapuhelin (05) 616 7020
neuvonta@ekpelastuslaitos.fi
(virka-aikana ma-to 8-16, pe 8-14)

Lisätietoja valvonnan toteuttamisesta:

Simo Viholainen, johtava palotarkastaja
Puhelin (05) 616 7014
simo.viholainen@ekpelastuslaitos.fi

Omavalvonta-alueet 2018.jpg